Siirryt pois www.adhd-tietoa.fi sivustolta. Olet siirtymässä sivustolle, jota Janssenin Yksityisyyden suoja koskevat ehdot eivät koske. Valitse OK jatkaaksesi.

Poikien ja tyttöjen välinen ero

Tytöillä ja naisilla ADHD voi olla piilevä toimintakyvyn heikentäjä johtuen oireiden ilmenemistavasta. Teini-ikäisten tyttöjen ADHD:ta ei usein havaita ja diagnosoida, ennen kuin koulunkäyntiin liittyvät ongelmat ovat kroonistuneet ja muuttuneet huomattaviksi. Siksi monet tytöt ja naiset kärsivät häiriöstä kaikessa hiljaisuudessa.

Ottaen huomioon vakavat seuraukset, joita ADHD voi aiheuttaa nuoruudessa ja aikuisiässä, häiriön havaitsemiseen teini-ikäisillä tytöillä on syytä kiinnittää enemmän huomiota. Tutkimuksissa on osoitettu, että ADHD:sta kärsivät tytöt kohtaavat erilaisia ongelmia kuin samassa tilanteessa olevat pojat; eräästä tällaisesta tutkimuksesta voit lukea täällä.

 

”Useampi teini-ikäisten psyykkistä terveyttä koskeva tutkimus on osoittanut, että teini-ikäiset tytöt voivat huonommin nyt kuin muutama vuosi sitten ja että heillä on huonompi itsetunto kuin samanikäisillä pojilla. Useimmilla masennuksesta kärsivillä tytöillä esiintyi myös varhaisia ADHD-oireita.” (Lähde: SBU 2005)

 

Vuonna 2005 SBU julkaisi tyttöjen ADHD:ta koskevan raportin ADHD hos flickor – En inventering av det vetenskapliga underlaget.

”Hallitus antoi SBU:lle (Statens beredning för medicinsk utvärdering) tehtäväksi kartoittaa ja analysoida tiettyjä tyttöjen psyykkisiä häiriöitä, etenkin ADHD:ta, koskevan tutkimustiedon yhdessä sosiaalihallituksen (Socialstyrelsen) kanssa. Tutkimuksen ensisijainen tarkoitus oli löytää keinoja, joiden avulla tunnistaa tällaiset häiriöt tytöillä.”
 

Kuvissa esiintyvät henkilöt eivät liity sisältöön.