Siirryt pois www.adhd-tietoa.fi sivustolta. Olet siirtymässä sivustolle, jota Janssenin Yksityisyyden suoja koskevat ehdot eivät koske. Valitse OK jatkaaksesi.

ADHD teini-ikäisillä

Lääkärit uskoivat pitkään, että lasten ADHD-oireet häviävät teini-iässä. Sittemmin on osoitettu, ettei se useimmiten pidä paikkaansa. Noin 70 %:lla ADHD-oireisista lapsista impulsiivisuuteen, ongelmien ratkaisuun, päätöksentekoon ja tarkkaavaisuuteen liittyvät ongelmat jatkuvat teini-iässä.

"Luulin, ettei järjestelmällisyyden puutteessani ollut mitään epätavallista..." 

Teini-iässä ADHD:n tunnusmerkit muuttuvat, eivätkä tietyt oireet ole enää yhtä ilmeisiä. Vaikka ylivilkkaus, tarkkaamattomuus ja impulsiivisuus yleensä vähenevät, impulsiivisuus on edelleen merkittävä ongelma monelle. Se voi aiheuttaa ongelmia koulussa tai työpaikalla sekä perhe- ja sosiaalisissa suhteissa, ja pahimmassa tapauksessa johtaa onnettomuuksiin, itsetunnon heikentymiseen, huumeiden ja alkoholin väärinkäyttöön tai rikollisuuteen. Omaa identiteettiä, kaveripiirin hyväksyntää ja fyysistä kehitystä koskevat huolet voivat lisätä stressiä entisestään. Lue lisää ADHD-oireisen teini-ikäisen elämästä Annan tarinassa.

ADHD:sta kärsivät teini-ikäiset saattavat kieltää sairautensa ja kieltäytyä ottamasta lääkkeitä mukaan kouluun, koska he eivät halua erota luokkatovereistaan. Samalla teini-ikä voi olla jännittävää aikaa varttumisen ja suuremman vapauden kannalta. ADHD-oireiset 16‑vuotiaat tai sitä vanhemmat teini-ikäiset voivat hyötyä paljon tavoitteiden asettamisen opettelusta ja päätösten punnitsemisen tärkeyden ymmärtämisestä. Näiden asioiden saavuttamiseksi on myös tärkeää, että he ymmärtävät, kuinka olennaista oireiden hallitseminen on elämäntaitojen opettelun ja päivittäisten tilanteiden käsittelyn kannalta.

Teini-ikäisen ADHD:hen viittaavaa käyttäytymistä voivat olla:

  • yleinen huolimattomuus koulussa ja kotona
  • tehtävien johdonmukainen myöhästyminen
  • asioiden, kuten läksyjen, jatkuva unohtelu
  • herkkyys häiriötekijöille ja lyhyt tarkkaavaisuuden kesto
  • säännöllinen myöhästely koulusta
  • takarajallisten asioiden jättäminen viime tinkaan
  • erilaiset verukkeet sille, miksi asioita ei ole tehty
  • kuuntelemattomuus, kun hänelle puhutaan

On tärkeää erottaa ADHD:sta kärsivien nuorten oireet normaalista teini-ikäisten hankalasta käyttäytymisestä. Se helpottaa häiriön hallintaa, jolloin myös sosiaalinen kanssakäyminen, perhe-elämä ja koulunkäynti sujuvat paremmin.

Kuvissa esiintyvät henkilöt eivät liity sisältöön.