Siirryt pois www.adhd-tietoa.fi sivustolta. Olet siirtymässä sivustolle, jota Janssenin Yksityisyyden suoja koskevat ehdot eivät koske. Valitse OK jatkaaksesi.

ADHD:sta puhuminen perheen kanssa

Perheen tuki on tärkeää ADHD:n hoidon kannalta. Mutta muilla perheenjäsenillä on joskus vaikeaa, sillä ADHD-oireiset lapset voivat ottaa itselleen ”valta-aseman” perheessä.

Toisaalta ADHD:sta kärsivät lapset voivat myös tuntea itsensä voimattomiksi, avuttomiksi ja huonoiksi. Näitä lapsia kiusataan usein kaveripiirissä, mikä vuorostaan vahvistaa heidän negatiivista kuvaa itsestään. On tärkeää, että lasta autetaan pääsemään eroon haitallisista rooleista reagoimalla tavalla, joka edistää tervettä vuorovaikutusta perheenjäsenten kesken.

Viisi tapaa puhua adhd-oireisen lapsesi kanssa

  1. Hillitse äänensävyäsi ja äänesi korkeutta
  2. Puhu hitaammin
  3. Katso lasta suoraan silmiin
  4. Käytä mahdollisimman vähän sanoja
  5. Puhu lyhyesti ja pysy asiassa

Hyödynnä sisaruksia

Sisarusten opettaminen ja heidän kiinnostuksensa herättäminen ADHD:ta kohtaan voi olla ratkaisevaa terveellisen muutoksen aikaansaamiselle. Mitä paremmin sisarukset ymmärtävät ADHD-oireita, sitä paremmin he voivat hyväksyä ne ja olla tukena.

Sisarukset voivat usein tuntea itsensä ulkopuolisiksi, sillä ADHD:ta sairastava vaikuttaa saavan kaiken huomion. Kaikki voittavat, jos jokainen perheenjäsen saa esittää rakentavia näkökantoja ja ehdotuksia ongelmien ratkaisemiseksi. Se myös lisää yhtenäisyyden tunnetta. On myös tärkeää, että vanhemmat antavat jokaiselle lapselle omaa aikaa kummankin vanhemman kanssa, jotta siteet vahvistuvat ja sisarukset tuntevat itsensä hyväksytyiksi.

 

Kuvissa esiintyvät henkilöt eivät liity sisältöön.